I Raymond Snijders "Fysik för filosofer / Den moderna fysikens idévärld" hittade jag ett par citat, som påminner om min hypotes om en panpsykism på partikelnivå. Apropå Niels Bohrs tolkning av kvantmekaniken, Bohrs kompementaritetsprincip, skriver Snijders (sid 267):
Komplementaritet är dikotomin mellan kontinuitet (vågen) och processers atomära karaktär (partikeln)
Något senare kommer det:
Partikelaspekten är naturens åsikt om kroppens individualitet, "jaget" som medför autonomi, frihet, slutenhet och annorlundaskap. Vågaspekten beskriver partikeln som en fjättrad relation med omgivningen, ett "vi" ur helhetens aspekt; den betonar samhörighet, ofrihet, bundenhet, underordnande.
Det är nog inte meningen att man ska ta citatet riktigt bokstavligt, då Snijders vrider och vänder på olika tankegångar och dessutom har ett språk fullt med djärva liknelser. Men jag skulle stämma in i citatet på allvar.
Det går alltså inte att beskriva materien på den mikroskopiska nivån som att den består av separata, individuella partiklar. "Vågaspekten" beskriver hur de hänger ihop i ett "vi". Vad återstår då av det påstått filosofiskt oförklarliga med kvantmekaniken?
Av någon anledning var den här beskrivningen ingenting som tillfredsställde Snijders. Han slutar boken med en uppgiven suck och en förmodan, att vårt tänkande aldrig kan förstå naturen till fullo!
Ett annat citat ur hans bok:
Einsteins berömda formel, E = mc2, som uttrycker likvärdigheten mellan materia och energi, gav redan en klar antydan om att partiklar utgör processer snarare än objekt.
Vi kan med tankens hjälp "dela upp" en process i föränderliga beståndsdelar. Men det betyder inte att den uppdelningen motsvarar en faktisk "uppdelning". Världen består inte av partiklar och atomer, utan av processer.
Vinner man något på "dialektiska" förklaringar om "motsatsernas enhet", där vågaspekten och partikelaspekten skulle vara motsatserna? Jag tycker inte det. Motsatser är tankar om verkligheten. En verklig våg är inte en tankemässig motsats till en verklig partikel.