tisdag 10 februari 2009

Skepticism

Våra sinnen är inte perfekta. Det visar t.ex. de psykologiska illusionerna, som till exempel att månen ser större ut vid horisonten än högt uppe på himlen.

Vi vet ju också att hundar hör fler toner än vi människor. Våra sinnen är alltså begränsade - de uppfattar inte allt som finns "där ute".

Den skeptiska filosofin har sedan antiken utnyttjat den här typen av illusioner för att få oss att tvivla på allt vi uppfattar med sinnena. Men de flesta liksom jag, låter sig inte övertygas av sådana argument. Våra sinnen är inte perfekta men i stort sett stämmer de. Vi har dessutom skaffat oss "utvidgade sinnen" i form av mikroskop, teleskop och andra instrument med vilka vi har kraftigt utvidgat vårt vetande om världen.

En sak fysikerna lyckades bevisa så sent som i början av 1900-talet, var att materien består av atomer (bl.a. Einstein med sin förklaring av den brownska rörelsen) och att dessa består till större delen av tomrum (Rutherford). Det kan då ligga nära till hands att i skeptisk anda dra slutsatsen att den värld vi uppfattar med sinnena endast är en illusion. Att bord och stolar "egentligen" inte är bord och stolar utan oräkneliga små osynliga atomer bestående av nästan bara tomrum. Men inte nog med det, partiklarna i atomerna, är inte materiella utan vibrerande energivågor som inte finns på en bestämd plats i rummet, utan utsmetade i det, knappt existerande innan de observeras.

Det finns flera intressanta tolkningar av hur vår makroskopiska vardagsvärld är kopplad till den märkliga mikroskopiska värld som beskrivs av kvantmekaniken. Men ingen av dessa tolkningar menar såvitt jag vet att vår vardagsvärld skulle vara en total psykologisk illusion. Vi behöver inte tvivla på att bord och stolar finns och att de har de egenskaper de har i vår makroskopiska skala.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar